RESEPI MASAKAN CINA


 


-SAMOSA-

Bahan-bahan:
Kulit samosa/kulit popia ~ secukupnya
Minyak ~ untuk menggoreng

Inti:
2 cawan daging kisar
500g ubi kentang ~ potong dadu dan direbus sehingga empuk, toskan
2 biji bawang besar ~ potong dadu
2 ulas bawang putih ~ cincang
1-2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari (optional)
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan gula ~ secukupnya

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat samosa.

Cara membuat samosa:
1. Ambil sekeping kulit samosa, Kemudian lipatlah kulit supaya menjadi kelungsung 3 segi tepat.
2. Masukkan inti dan lipatlah utk menutup samosa.
3. Akhir sekali gamkan pada hujung kulitnya dgn 'gam tepung' (bancuhan tepung gandum+air). Buat sampai habis.
4. Goreng samosa tadi dalam minyak penuh dengan api sederhana panas



Bahan-Bahan:
6 kuntum cendawan
3 tangkai daun bawang
2 sudu besar mentega
Garam dan lada sulah secukup rasa
Halia secukupnya (cincang halus)
Air rebusan ayam secukupnya

1 ekor ayam (belah lapan)

1 sudu besar gula


Cara Menyediakan:
2. Tuangkan air rebusan ayam dalam mangkuk tahan panas dan masukkan ayam. Taburkan halia dan gula.
3. Hiris cendawan dan potong daun bawang.
4. Taburkan di atas ayam.
5. Letakkan mentega dan bakar dalam ketuhar yang panasnya 200oC selama 20 minit.
6. Kemudian sudukan air rebusan dan mentega cair di atas ayam dan bakar lagi selama 15 minit.


-TAUGEH GORENG CENDAWAN-

Bahan-bahan:

300 gm taugeh
200 gm udang – buang kulit dan bersihkan
3 tangkai daun bawang
2 ulas bawang putih - ketuk
1 tangkai cili merah - dihiris
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh garam
6 keping cendawan cina – rendam dan hiris

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga keemasan.
2. Masukkan udang dan goreng hingga masak (bertukar warna menjadi putih kemerahan).
3. Masukkan taugeh, cendawan dan daun bawang. Kacau rata.
4. Goreng selama ½ minit.
5. Masukkan garam dan hidangkan bersama hirisan cili.


-DAGING GORENG DAUN BAWANG-

Bahan-bahan:

325 gm daging steak
1 sudu teh garam
2 sudu teh kicap cair
Serbuk lada sulah/lada hitam secukup rasa
1 sudu makan tepung ubi
¼ sudu teh soda bikarbonat
8 cm halia muda – hiris nipis
5 batang daun bawang – potong 4 cm panjang
1 biji telur
4 sudu makan minyak masak

Cara penyediaan:

1. Bersihkan daging dan potong nipis.
2. Lumur daging dengan garam, kicap, lada sulah/lada hitam, tepung ubi dan soda bikarbonat rata-rata.
3. Gaul halia dengan secubit garam dan basuh buang garam.
4. Pukul telur dengan lada sulah/lada hitam dan ½ sudu makan minyak masak.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis halia seminit.
6. Masukkan daging, daun bawang dan 1 cawan air. Tutup kuali dan biarkan masak selama 3 minit.
7. Kacau selama beberapa minit. Kecilkan api setelah daging masak (bertukar warna) dan mesra.
8. Buat lubang di tengah-tengah, dan masukkan telur di tengh-tengah. Kacau rata. Tutupa api setelah telur masak.


-NASI GORENG CINA-

Bahan-bahan:

2 sudu makan minyak masak
2 sudu makan udang rebus
1 bawang besar saiz sederhana
½ cawan kacang pea separuh masak
2 tangkai cili merah — hiris
400 gm nasi sejuk
2 biji telur
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 tangkai daun ketumbar - dimayang


Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang hingga sedikit coklat.
2. Masukkan nasi dan goreng beberapa minit sambil dikacau.
3. Ketepikan nasi dalam kuali dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
4. Kacau selama 3 minit.
5. Masukkan udang, kacang pea, garam dan lada sulah secukup rasa. Tutup api.
6. Hidangkan nasi goreng dengan daun ketumbar dan hirisan cili sebagai hiasan.


-CHAR MEE-

Bahan-bahan:

250 gm mi kuning
3 cm halia - cincang halus
8 bawang merah — hiris
3 cendawan hitam kering
65 gm daging — potong nipis-nips
3 sudu makan minyak masak
2 ulas halia - hiris
65 gm udang — buang kulit dan bersihkan
1 batang sawi — potong 3 cm panjang
1 sudu makan kicap pekat

Cara penyediaan:

1. Rendamkan cendawan dan buang batangnya. Hiris nipis.
2. Didihkan dan celur mi selama 2-3 minit.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang merah,bawang putih, dan halia sehingga naik bau dan warna coklat keemasan.
4. Masukkan udang dan cendawan. Goreng hingga udang masak.
5. Masukkan sawi dan goreng lagi selama 3 minit. Masukkan daging dan goreng lagi hingga daging masak.
6. Masukkan mi kuning dan gaul rata. Masukkan kicap pekat, gaul rata dan hidangkan segera.


-SUP BEBOLA IKAN-

Bahan-bahan:

300 gm ikan tenggiri
1 sudu teh tepung ubi
1 ½ sudu the garam
150 gm sawi
10 jalur so hoon
1 sudu teh jeruk kobis
4 sudu makan minyak masak
2 ulas bawang putih — cincang
5 cm halia — hiris
1 sudu makan kicap
Serbuk lada sulah secukup rasa

Cara Penyediaan:

Siang ikan dan bersihkan. Ambil daging ikan sahaja dengan memotongnya secara melintang pada kedua-dua belah bahagian. Cincang daging ikan dengan pisau tajam.

Tambahkan tepung ubi, garam dan 4-5 sudu air pada daging ikan. Ramas hingga membentuk paste lembut yang melekit.

Basahkan tangan dan bentukkan paste menjadi bebola ikan. Celup setiap bebola di dalam air garam dan letakkan di atas pinggan. Ketepikan.

Basuh sawi dan potong 5 cm panjang. Basuh jeruk kobis dan rendam so hoon. Ketepikan.

Panaskan minyak, goreng bawang putih hingga menjadi warna coklat keemasan. Angkat dan ketepikan.

Untuk buat sup, panaskan sedikit minya, goreng halia hingga menjadi warna coklat cair, dan masukkan lebihan kulit dan tulang ikan. Goreng selama 2 minit. Masukkan 4 cawan air dan ½ sudu teh garam. Renehkan selama ½ jam.

Tapis kuah sup ke dalam periuk lain. Panaskan. Masukkan bebola ikan yang telah dibuat tadi.

Setelah mendidih, masukkan sawi, so hoon dan jeruk kobis. Biarkan mendidih seklai lagi.

Tutup api, masukkan kicap, garam dan lada sulah secukup rasa.

Hidangkan panas-panas dan taburkan bawang putih goreng yang disediakan awal tadi.

Selamat mencuba.


-SUP TAHU PUTIH-


Bahan-bahan:

1 keping tahu putih
30 gm udang segar saiz kecil — buang kulit
1 ulas bawang putih — ketukkan
1 biji bawang besar — hiris
3 cawan air
Garan dan serbuk lada sulah secukup rasa.
Daun bawang untuk hiasan

Cara Penyediaan:

Potong tahu putih kepada 2 bahagian.
Panaskan 1 sudu makan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
Masukkan air dan garam, kacau dan biarkan hingga mendidih.
Setelah mendidih, masukkan tahu putih dan udang. Biarkan mereneh selama 5 minit lagi.
Tutu api dan hidangkan. Tabur daun bawang dan serbuk lada sulah.





1. Ayam yang telah dilumurkan garam dan lada sulah.